Beleggen in vastgoed door de kleinzakelijke vastgoedbelegger

Als lange termijn investering is beleggen in populariteit aan het groeien. Niet alleen op de beurs, ook vastgoed is in trek. Steeds meer Nederlanders kopen een woning of appartement om het te verhuren.

Bent u een kleinzakelijke vastgoedbelegger, dan is deze informatie belangrijk voor u. Kleinzakelijke vastgoedbeleggers zijn natuurlijke personen en/of rechtspersonen die, samen met de natuurlijke personen en/of rechtspersonen waarmee zij verbonden zijn in de uitoefening van het beroep of bedrijf, niet meer dan twee miljoen euro beleggingspanden in eigendom hebben en bovendien niet meer dan twee miljoen euro lenen.

Wat is een beleggingspand?
Een beleggingspand is een pand dat u koopt voor de verhuur, om meer rendement te halen uit uw vermogen. U kunt het pand verhuren als zelfstandige woonruimte, kantoor-, bedrijfs- of winkelpand. De huurwaarde en waardeontwikkeling zijn sterk afhankelijk van de locatie, maar ook hoe het gaat met de economie en de vastgoedmarkt. Voor beleggen geldt altijd dat rendement en risico met elkaar verbonden zijn, dus hoe hoger het rendement hoe hoger het risico. Laat u altijd adviseren over de aankoop van vastgoed, bijvoorbeeld door uw accountant, makelaar of andere vastgoedspecialist.

Voordelen van een beleggingspand 

  • Direct rendement in de vorm van huur
  • Mogelijke waardestijging van uw vastgoed
  • Huurinkomsten onbelast indien het vastgoed in box 3 valt
  • Potentiële stijging in rendement indien een jaarlijkse huurverhoging mogelijk is (indexering)

En waar moet u rekening mee houden?

  • Het pand moet door u worden onderhouden
  • Uw vermogen zit 'vast' in stenen en is dus niet direct opneembaar
  • U kunt huurinkomsten mislopen door leegstand
  • Het pand kan in waarde dalen
  • Gewijzigde regelgeving door de (lokale) overheid
  • Spreiding van uw beleggingen is nodig om risico te verminderen

Eigen geld of een deel van de aankoop financieren
Ook met minder vrij besteedbaar vermogen kunt u een beleggingspand aankopen. U kunt namelijk kiezen voor een financiering, maar niet zonder het inbrengen van eigen geld. Bij ING is dat minimaal 30% van de koopsom. Ook als u in zijn geheel de koopsom kunt voldoen, is het soms handig om gebruik te maken van een financiering. Zo behoudt u een buffer en dus de vrijheid om dit geld direct op te nemen en aan andere zaken te besteden.

Goed beslagen ten ijs
Wanneer u overweegt om te investeren in een beleggingspand, is het verstandig om u te verdiepen in de markt en u goed te laten adviseren. 

Advies voor uw persoonlijke situatie
Onze relatiemanagers beantwoorden graag al uw vragen en gaan graag met u in gesprek over de financiering die bij u past. Indien u nog geen contactpersoon heeft bij ING Real Estate Finance, kunt u contact opnemen met kantoor MKB, telefoon 020 - 6522922.